HPV NEDİR ? ; HPV (insan papilloma virüsü) 100’den fazla tipi bulunan ve 40’dan fazla tipinde insan genital bölge derisi ve mukozasında kondiloma akkümanata denilen siğillere neden olan bir virüstür. Gerekli tedavi yapılmadığı zamanlarda da rahim ağzı ve penis kanserine de yol açabilmektedir. Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserinde birliktelik oranı daha yüksektir. Cinsel temas ve ilişki ile geçip; penis, vajina, vulva, rahim ağzı, anal bölge, ağız içi gibi bölgeleri etkilemektedir. HPV, her yaşta görülebilmektedir. ABD’ de yapılan bir araştırmada toplumda %46 gibi yüksek bir oran bildirilmiştir. Tabiî ki korunmasız ve çoklu partnerle cinsel ilişkiye bağlı olarak, yüksek bir oran söz konusudur. Özelliklede 16 ,18, 31,33 ve 35 tipleri potansiyel olarak daha çok kanser yapma etkisi vardır. Yine yapılan çalışmalar da rahim ağzı kanserli kadınların hemen hepsinde bu virüs varlığı saptanmıştır. Virüs bir kere alındıktan sonra vücut direnci düştüğünde yukarıda bahsedilen bölgelerde hızla yayılan siğillerle kendini gösterir. Bazen de asemptomatik denilen herhangi bir siğil durumu gözükmeyebilir.
HPV TEDAVİSİ; Siğiller ortaya çıktığında; büyüklüğüne çokluğuna bağlı olarak kriyoterapi ile dondurma yöntemi, elektrokoterizasyon ile yakma veya çıkarma, lazer ile yakma, podofilin veya trikloroasetik asit gibi çeşitli kimyasallar ile evde uygulama yapılabilir. Ancak podofilin ve trikloroasetik asiti hem bulmak zordur, hem de uygulama zorluğu nedeniyle rutinde pek önerilmemektedir. Uygulanacak tedaviye, ilgili hekimce karar verilmesi en doğru seçenektir. Bu tedavi sonrasında maalesef %25 oranında 3 ay sonra tekrarlama söz konusudur. Eşzamanlı olarak partner muayenesi ve gerekirse tedavisi şarttır. Şüpheli durumlarda HPV tipi ve tanısı için gerekirse PCR-DNA analizi yapılabilir. Sonuç olarak bu tedavi sonrasında, virüs tamamen ortadan kalkmıyor. Sadece yapmış olduğu lezyonlar ortadan kaldırılıyor. Rutin olarak 3 ay da bir kontrol yaptırmak gereklidir.
HPV KORUNMA; HPV’e karşı ABD’de 2006 ‘da aşı geliştirilmiş olup rutin kullanıma sunulmuştur. Özellikle cinsel olarak aktif dönem başlamadan 12’li yaşlardaki kız çocuklarına toplam 3 doz şeklinde uygulanmaya başlamıştır. Daha sonra virüsün farklı tiplerine karşıda aşı geliştirilip %90 gibi koruyucu olduğu belirtilmiştir. Ülkemizde de bir ara aşı ulusal medyada da dile getirilmiştir. Ancak rutin uygulamaya ve aşı takvimine girmemiştir. ABD’de sadece kızlara uygulanması, erkeklere uygulanmaması HPV’ ye karşı başarıyı azaltacağı tartışmaları da yapılmaktadır. Sonuç olarak korunmada şüpheli cinsel ilişkiden uzak durmak, korunmalı (prezervatif kullanımı) cinsel ilişki büyük önem taşımaktadır.
Op. Dr. Taner ÇAVUMİRZA